Architecture — Experimental Housing in Zurich

The tripartite Zollhaus stands beside an area of railway tracks and terminates the district. The ensemble of buildings responds to the cramped situation by swivelling away the middle building and omitting one storey in it. The three buildings of different sizes are connected by the theme of the façade. To ensure that the Zollhaus can function as the home of a collective way of living places for the community are needed. The differentiation of the programmatic, spatial and atmospheric qualities is linked to the gradual transition from public to semi-private and to the individual private realm of each resident. The collective places are connected by a powerful circulation figure. To ensure the long-term flexibility of this housing experiment the basic structure must allow the building to be changes in the occupation. Consequently, the building is designed as a powerful but natural shell of shelves. The result is a raw and direct aesthetic that is open to appropriation by the users. 

212_WB_VIS_EXT_View1.jpg
zoll3.png
212_WB_VIS_EXT_View3.jpg
 This project was developed while I was with EM2N in collaboration with Fabian Hörmann, Aljosha Kotnjek, Mathias Müller, Daniel Niggli, Ilja Maksimov, K.Scheffer and Krzysztof Marciszewsk. More information on the  EM2N website . This project has been published on  Beta Architecture  and  Afasia . This project was awarded the competition 4th prize.

This project was developed while I was with EM2N in collaboration with Fabian Hörmann, Aljosha Kotnjek, Mathias Müller, Daniel Niggli, Ilja Maksimov, K.Scheffer and Krzysztof Marciszewsk. More information on the EM2N website. This project has been published on Beta Architecture and Afasia. This project was awarded the competition 4th prize.