Music College

Luzern's Musikhochschule is planning a new building that will host all the necessary ingredients to teach and perform music. A house in a house drives the design: The two largest pieces of the program, the black box and the auditorium, are strategically placed in the center of the building. Student circulation orbits around those pieces, with five stacked corridor rings. The program pieces with smaller scale are systematically arranged around the facade to allow natural daylight in all rooms. A custom reflective aluminum facade is designed to interact and reinterpret the surrounding landscape.

Emphasis in public space is placed on two architectural spaces. On the one hand, an elevated public terrace overlooking the landscape is offered to the school's students. This terrace is activated by the cafeteria and will perform as a support for outdoor music events. We believe in the school's potential to generate synergies between the city. On the other hand, an interior public vertical circulation hall will connect the school's five stories, encouraging spontaneous interaction and a sense of community between the students. 

Project Type Professional - Competition, EM2N Program Luzern Music School Size 8’000m2 Design Team F.Hörmann, M.Müller, D.Niggli, F.Oulevay, O.Rosello, K.Scheffer, B.Weiss Image Production Luxigon, O.Rosello Awards Competition 4th Prize. 

zmusic1.jpg
House in a House Concept Drives the Design

House in a House Concept Drives the Design

The two largest pieces of the program, the black box and the auditorium, are strategically placed in the center of the building. 

EM2N2.jpg