Zollhaus Housing Development

Zollhaus Housing

The tripartite Zollhaus stands beside an area of railway tracks and terminates the district. The ensemble of buildings responds to the cramped situation by swivelling away the middle building and omitting one storey in it. The three buildings of different sizes are connected by the theme of the façade. To ensure that the Zollhaus can function as the home of a collective way of living places for the community are needed. The differentiation of the programmatic, spatial and atmospheric qualities is linked to the grad-ual transition from public to semi-private and to the individual private realm of each resident. The collective places are connected by a powerful circulation figure. To ensure the long-term flexibility of this housing experiment the basic structure must allow the building to be changes in the occupation. Consequently, the building is designed as a powerful but natural shell of shelves. The result is a raw and direct aesthetic that is open to appropriation by the users. (From EM2N website).

Project Type Professional - Competition, EM2N Program Zollstrasse Mixed-Use Experimental Housing  Size 15’000m2 Design Team F.Hörmann, A.Kotnjek, M.Müller, D.Niggli, I.Maksimov, O.Rosello, K.Scheffer, K.Marciszewski Image Production Luxigon, O.Rosello Awards Competition 4th Prize. 

Zollhaus Housing Development

Zollhaus Housing Development

The formal textile factory forms the nucleus for the development of a new urban district. 

zoll0.jpg
Structural Concept

Structural Concept

The structural system is separated from the functions to allow for maximum programmatic flexibility.

zoll2.jpg